Sider

lørdag 24. juli 2010

Nedjustert samhandlingsmidler skader brukerperspektivet!

Avisa Telen melder den 24. juni at fire kommuner i Telemark får to millioner i samhandlingsmidler. Som leder av fylkets største brukerorganisasjon – FFO, (funksjonshemmedes fellsorganisasjon) er dette en trivelig melding – dog med en smule bismak. I 2009 fikk helsevesenet i Midt Telemarkregionen kr 2,5 millioner til å planlegge og å gjennomføre de fremtidsvisjonære ideer samhandlingsreformen har i seg! Når nå disse midlene er redusert med en million, sier det seg selv at konsekvensene for brukerne vil bli kraftig redusert og i verste fall tatt vekk. Det er da å erkjenne at det aktivitetsnivået som ble lagt opp til, vil få store og negative konsekvenser for brukere. Det kan vi ikke godta! Det kommer ikke pasienten eller brukerne til gode som statsråd Anne-Grete Strøm Eriksen hevder. Å redusere et tilbud med en million går selvfølgelig ut over brukeren – pasienten! Det er enkel matematikk!
Pilotprosjektet ”Midt-Telemark Helsekommune” der en skulle bli ”tryggere syk hjemme”- må, som følge av reduksjonen, begrense tryggheten og kanskje endog redusere tryggheten?

Helseprosjektet i midt Telemark har ambisjoner om å opprettholde og øke tilbudet, og er da avhengig av å skaffe finansiering via andre samarbeidspartnere. Tilbudet vil få en positiv effekt for mennesker som til daglig merkes av problemstillinger knyttet til sin diagnose, og som via deltakelse vil kunne forskyve på negativ utvikling av sykdomsbildet. For enkelte vil dette bety at en vil kunne stå i arbeid lengre enn man ellers ville gjøre.
Økt livskvalitet og trygghet i forhold til å leve med en kronisk sykdom er og et argument for å opprettholde bidragsnivået. Deltakelsen fordeler seg jevnt mellom de tre aktuelle diagnosene Kols, Diabetes og Hjertesvikt.

Reduksjonen fra sentrale myndigheter vil kanskje bekrefte lokalpolitikeres skepsis og erfaring og derfra en smule erkjennelse om at sentrale løfter er ikke mer verdt enn papiret de er skrevet på?

En revers for sentralpolitikken vil kanskje gi lokale krefter et bedre handlingsrom eg en større politisk seriøsitet?